• 15/10/2021/

  • Galerija ,,Terra"

Jelena Šalinić Terzić

U Galeriji  “Terra” u petak 15. 10.2021. je otvorena izložba crteža velikog formata Jelene Šalinić Terzić.

O postavci – https://fb.watch/8J2MqVpgNV/

https://www.facebook.com/100000345545154/videos/314082990481334/

https://galleryathos.com/gallery-category/jelena-salinic-terzic/

 

,,U svetu u kome “perceptivna gramzivost“ oblikuje čovekov vizuelni doživljaj stvarnosti, teško je posvetiti vreme analizi jednog prizora na način kako je to radio uporni i strpljivi Pol Sezan. Minimalna pomeranja zrelišnih tačaka u radu na jednom prizoru odvodila su Sezana do neslućenih vizuelnih senzacija i otkrivala mu prostor slike i realni prostor na j edan potpuno, tada, nov, revolucionaran način.
Posle nekoliko serija crteža u kojima se bavim prirodom i u kojima je priroda ambijent nekog dešavanja, moj pogled je zastao na jednoj steni koja svojom raskošnom teksturom i ubedljivom dominacijom u prostoru, izaziva da kao takva bude „proverena“ , „potvrđena“ ili „osporena“ u realnom prostoru slike i crteža likovnim jezikom koji je zasnovan pre svega na govoru linije i boje. Stena kao prirodna formacija uvek poseduje određenu pikturalnu lepotu ali i neki „urođeni“ grafizam koji je spontano uvode u svet likovne analize. Iznikla iz zemlje, probuđena kao krik tektonskih kretanja i magmi, stena postaje sabiranje linearnih tokova kamena i vazduha koji je ophrva, neba i zemlje. Spoj koji je zadat još u iskonu i koji traje. Upravo taj anagogijski karakter prizora bio je izazov da crtežom istražim deo antropoloških konstrukata u odnosu čovek – priroda. Kakva je danas ta relacija? Koliko je čovek u stanju da vidi lepotu koja definiše njegov svet kao poseban i jedinstven? Da li energija kamena u liku stene – planine kojom se ista nadnosi nad zemljom može da uznese ka sferi božanskog i koje u moći crteža u t om poduhvatu?
Crtež je medij koji uvek preporađa umetnikovu percepciju. On otkriva teurgijske tokove misli i ima snagu da isprati put umetnikove svesti od propadanja do ejdetskog stanja bića.
Kako nešto što je oličenje stamenosti i moćnog mira može istovremeno da evocira kretanje? To je jedna od zagonetki koju pokušavam u ovom ciklusu da osluškujem kroz uskovitlane prepletaje linija koje su glavna armatura i vizija ovog crteža i žive zvukove boja koje su prirodno srođene sa linijom. Tekstura koja je posledica ovog ukrštanja delimično otkriva snagu i moć kamena, njegovog unutarnjeg lika. Kamen koji tka stenu unosi dilemu u crtež: kako vreme stvara prizor čineći ga dominantnim u određenom, realnom prostoru, a skriva njegovu snagu u sloju bića koji jedino umetnost prepoznaje? Linija vidi, linija zna i otkriva tokove misli same prirode.”

                                                                                                                                                                                                              Jelena Šalinić Terzić 

Jelena Šalinić-Terzić je rođena 1976. godine u Kraljevu. Srednju umetničku školu “Đorđe Krstić” završila je u Nišu kao đak generacije. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (odsek slikarstvo) je diplomirala 2000. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović. Proglašena za studenta generacije. Magistrirala je 2003. god. kod istog profesora, na istom fakultetu. Doktorirala je 2016.godine na fakultetu likovnih umetnosti na slikarskom odseku. Zaposlena je na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM) kao vanredni profesor na predmetima Crtanje, Slikanje i Crtanje I slikanje. Član je ULUS-a od 2001. godine. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada.

Jelena Šalinić Terzić- izložba
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra