• 17/01/2024/

  • Galerija Terra

Katarina Popović – BALKANSKE PRIČE

Katarina Popović – BALKANSKE PRIČE

TV Kikinda

Katarina Popović (1996) je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru Konzervacija i restauracija slika i umetničkih dela na papiru.  Deo studija provodi na Akademiji likovnih umetnosti “Jan Matejko” u Krakovu. Njen master rad je fokusiran na tehnike prenosa zidnih slika na primerima iz Poljske. Trenutno završava doktorske studije iz oblasti Multimedijalne umetnosti na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, istovremeno se baveći umetničkom keramikom u svom ateljeu u staroj zgradi Jugošpeda, kao deo firme Polyhedra.

Aktivno učestvuje u različitim omladinskim razmenama u okviru Erazmus programa u Holandiji, Italiji, Sloveniji, Danskoj i Poljskoj. Takođe prisustvuje na umetničkim rezidencijama, stručnim konferencijama i izložbama kako u zemlji tako i širom Evrope.

… Slika “Balkanske priče”, po kojoj je izložba dobila naziv, inspirisana je rupama od metkova na fasadama u Mostaru, uočenih tokom RYCO volonterskog programa na Zapadnom Balkanu. To iskustvo podstaklo je povezivanje prošlosti i sadašnjosti, ukazujući na nezaceljene rane i izazove koji su i dalje aktuelni. Istorija sukoba, nestabilnost, ekonomske poteškoće i nedostatak efikasnih institucija oblikovali su naše živote. Uticaj spoljnih faktora na emotivno stanje postao je uočljiv, odražavajući se ne samo u interakciji s ljudima, već i na objektima. Izloženi radovi prikazuju unutrašnja stanja kroz umetnički izraz, poput zgužvanih limenki, slika i fotografija. Iako inspirisani ličnim iskustvima, ovi radovi su otvoreni za različita tumačenja i individualne interpretacije. Njihov nastanak kao ličnog izraza postaje deo zajedničkog iskustva. – Katarina Popović

Izložbe - Katarina Popović - BALKANSKE PRIČE

Fotografije: Igor Grandić/Terra
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra