• 13/07/2021

Panel diskusija / artist talk na temu „Savremeno vizuelno stvaralaštvo Republike Austrije kao instrument kulturno-diplomatske saradnje sa Republikom Srbijom“

U ponedeljak 12. jula u 18h u Kulturnom Centru GRAD u Beogradu (Braće Krsmanović 4, 11000 Beograd) održana je panel diskusija/artist talk na temu „Savremeno vizuelno stvaralaštvo Republike Austrije kao instrument kulturno-diplomatske saradnje sa Republikom Srbijom“ u okviru istoimenog projekta saradnje Centra Terra i Austrijskog kulturnog foruma koji je i podržao ceo projekat.
Na panel diskusiji učestvovali su Linus Ripler, austrijski vajar i učesnik ovogodišnjeg, jubilarnog 40. simpozijuma Terra u Kikindi, Filip Batka, austrijski umetnik, kustos i kulturni menadžer, Dr. Adrien Fajks , direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, a panelom su moderirali autori projekta Verica Nemet, kustoskinja i istoričarka umetnosti iz Centra Terra i Aleksandar Lipovan, menadžer međunarodne saradnje u Centru Terra.
Razgovor/panel je otvorio koordinator projekta, Aleksandar Lipovan govoreći o značaju kulturne saradnje za obe strane, jer se upravo kroz ovakav primer razmene znanja i umetničkih praksi otvara prostor za unakrsnu promociju savremene likovne scene i kulturnog nasleđa kako srpske tako i austrijske umetnosti.
O tome na koji način je Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra doprineo, kroz svoje aktivnosti i delovanje u prethodne četiri decenije, afirmaciji savremene skulpture sa akcentom na sam materijal glinu odnosno terakotu govorila je kustoskinja Muzeja Terra, Verica Nemet.
Kao osvrt na značaj i učestalost ovakvih savremenih umetničkih projekata kao važnom instrumentu za negovanje postojećih i ostvarivanju novih kulturno-diplomatskih saradnji dao je Dr. Adrien Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Filip Batka nastavio je diskusiju deleći sa prisutnima aktuelno stanje, tendencije u polju savremene skulptura austrijskih vajara kao i izazove na koje isti nailaze proteklih godina.
Za sam kraj imali smo prilike da upoznamo jednog od učesnika ovogodišnjeg Internacionalnog simpozijuma skulpture od terakote, Linusa Riplera koji je prezentovao putanju svog umetničkog rada pretočenu u monografiju objavljenu 2020. godine. paralelno govoreći o procesima koje ga vode ka kreiranju istog kao i temama kojima se bavi. Rezultat Linusovog interaktivnog pristupa u skulpturi, na kraju meseca jula ove godine, videćemo oličenog u jednoj skulpturi velikog formata.
Panel diskusiju je pratila izložba skulptura austrijskih autora koji su učestvovali na dosadašnjim simpozijumima Terra (Ignaz Kienast, Robert Gundolf i Rosmarie Lukasser).
Zahvaljujemo se Austrijskom kulturnom forumu Beograd na podršci celom projektu i Kulturnom centru GRAD koji nam je izašao u susret u pomogao u organizaciji događaja.

KC Grad, 12.7.2021.




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra