• 11/05/2023

“Izložba iz ormara” – Darija Žmak Kunić

U sredu, 10. maja u galeriji Terra otvorena je izložba riječke umetnice i docenta Akedemije primenjenih umjetnosti u Rijeci, Darije Žmak Kunić.

Koncept izložbe:
Intiman narativ dela sadržan je u upore tkanina iz majčinog ormara, »koje pamte prošle dodire«. Izložba se sastoji od 6 radova nastalih od tkanina pronađenih u ormaru i zvučne kompozicije nastale u saradnji s muzičarem Zoranom Medvedom. Središte je prostorna instalacija od 45 pletenica od kojih svaka predstavlja simboličnu zahvalnost majci. Zvučni zapis je muzička kompozicija koja je nastala snimanjem kidanja i pletenja u ateljeu umetnice. Radovi manjeg formata su tri gnezda od konca koji je nastao kao nusprodukt kidanja tkanina (simbolički predstavljaju braću umetnice), zatim beli prekrivač s jednom belom pletenicom koja simbolizuje nevinost, te velika pletenica od 7 metara koja se savija po prostoru.
UMETNIČKA AKCIJA u sklopu izložbe je interaktivan umjetnički rad koji se sastoji od instalacije i izvedbe koja uključuje publiku. Svi su pozvani da „pokrenu“ premeštanje čuvanih, odbačenih, zaboravljenih, neupotrebljivih tkanina, i u intervenciji koju zajedno provodimo, postave iste u novu, galerijsku situaciju.

Katalog izložbe:

Biografija:

Darija Žmak Kunić (r.1978., Rijeka) je umetnica koji stvara uglavnom u području skulpture, umetničkog objekta, instalacije i video instalacije, no njena praksa uključuje i eksperimentalni zvuk, crtež, sliku i performanse. Diplomirala je 2003.godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Mire Vuce. Godine 2005. odlazi u Ljubljanu na postdiplomske studije na Sveučilištu u Ljubljani gde je 2008. magistrirala umetnost, smer vajarstvo, u klasi prof. Jože Baršija na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje. S magistarskim radom Mjesečarke, godine 2009. učestvovala je kao hrvatski predstavnik u području vizualnih umetnosti na 14. Bijenalu mladih Europe i Mediterana. Istraživanje osobnosti, identiteta, memorije i individualne mitologije, čest je motiv u njenim radovima, izražen interaktivno i posredstvom više medija. Status samostalne umetnice imala je do 2017. kada se zaposlila na Sveučilištu u Rijeci, Akademiji
primijenjenih umjetnosti, gdje radi kao vanredna profesorica. Godine 2018. i 2022. dobila je nagradu za Nastavnu izvrsnost na Sveučilištu u Rijeci. Darija Žmak-Kunić od 2000. godine kontinuirano izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Za svoj rad je nagrađivana. Osim umetničkog istraživanja, rada i stvaranja, njen posao i delovanje je posvećeno i kulturnoj animaciji i uključivanju lokalne zajednice i različite publike u interaktivne umetničke aktivnosti koje se bave idejama o zajednici, kretanju, ekologiji i umetnosti. Udata je i majka je dvoje dece.

Foto: Igor Grandić (Terra)




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra