• 28/07/2023

Lana Vasiljević “Mnogougao 3”

U petak 28. jula u salonu muzeja Terra otvorena je izložba “MNOGOUGAO 3” akademske vajarke iz Beograda, Lane Vasiljević.

Neprekidnost-reč-autonomnost-znak

Tačka unutar referetnog polja sa kojim je umetnica u misaonoj, procesualnoj i emocionlanoj razmeni nalazi se negde drugde – između vremena i prostora. Dok proizvodi prostorne instalacije sastavljene od izvajanih ili svakodnevnih predmeta, Lana Vasiljević polazi od osnove koja je tako arhetipska, odnosno podleže urođenim obrascima koji su nastali kao rezultat vekovnog taloženja iskustava brojnih generacija predaka. Umetnost koju gradi egzistira kao spona između našeg sveta i onog nevidljivog dela stvarnosti koji se nesumnjivo oseća u svakom deliću našeg postojanja. Psiha kao i artistička zamisao je na ovim nivoima neograničena i transpersonalna; ona je mikrokosmos koji stupa u odnos i odražava makrokosmos. Ovim složenim odnosima umetnica pokušava da delimično vlada ali isti podjednako vladaju nad njom.

Na prethodnim izložbama koje se jedna na drugu nadovezuju ona teži da prevaziđe relativnost prostora i vremena ostavljajući mogućnosti posmatraču da pretpostavi da su oni jedno te isto. Pored objekata, učešće ambijenta u kreiranju njene umetnosti jeste esencijalno stoga svaki podtekst koji se rađa jeste nezaobilazni deo autorkinog umetničkog rada.
Izložba u Kikindi Mnogougao 3 jeste nastavak umetničkog zapisa Lane Vasiljević koji je u prostoru salona Muzaja Terra dobio i osvojio oblik.
Naposletku, možda i Lana poput Dalaj Lame jeste otvorena za vođstvo sinhronicitetom i neće dozvoliti da očekivanja ometaju njen put. —

Verica Nemet / istoričarka umetnosti

Izložbu možete pogledati do 28.avgusta / Salon Muzeja Terra

https://www.facebook.com/tv.kikinda/videos/840944517203979 

(Prilog TV Kikinda)

Biografija: 

Lana Vasiljević je rođena u Beogradu 1973. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku za vajarstvo u Beogradu, gde je i magistrirala 1998. Aktivno izlaže od 1997. godine, a neke od značajnih samostalnih izložbi su Diversion 2 a Route Round a Closed Road u Arnaud Lefebre Gallery u Parizu, Silent Talk u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Prećutni dogovor u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku. Njeni radovi su deo zbirke MSU, Muzeja grada Beograda, Telenor zbirki i drugih javnih i privatnih kolekcija. Radila je kao profesorka u srednjoj školi za industrijski dizajn u Beogradu na predmetu vajanje 1996/7. i 2016/7, a sada radi kao freelance grafički dizajner. Živi i stvara u Beogradu.

 

Foto: Igor Grandić (Terra)
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra