• 19/05/2023

Međunarodni studentski kamp Terra

U prostoru ateljea Terra , u periodu od 8. – 18. maja realizovan je međunarodni skulptorsko-edukativni srtučni skup “Internacionalni studentski kamp Terra 2023”. Tokom desetodnevnog događaja koji je zamišljen kao stručna praksa u nastavnoj bazi Terra u Kikindi, veštine vajanja u terakoti su iskusili studenti završnih godina akademija umetnosti iz Beograda, Novog Sada, Cetinja, Rijeke i Osijeka.
Kurseve u oblasti vajarstva (sa akcentom na skulpturu u terakoti) vodili su mr Slobodan Kojić, akademski vajar, osnivač i direktor centra Terra i nekadašnji profesor Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, prof. Zdravko Joksimović sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, prof. Slavko Živanović i Aleksandar Bunčić sa vajarskog odseka Akademije umetnosti iz Novog Sada, prof. Darija Žmak – Kunić i prof. Dražen Vitolović sa Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci kao, Adin Rastodera, stručni saradnik sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje kao i Margareta Lekić, profesorka sa vajarskog odseka Akademije umetnosti u Osijeku i Josipa Stojanović, stručna saradnica sa istog univerziteta. Studentski kamp Terra predstavlja deo redovnih aktivnosti ovih akademija sa kojima CLPU Terra ima potpisane sporazume saradnji u oblasti edukacije i transfera znanja i odvija dugi niz godina.

Institucionalna saradnja sa umetničkim akademijama, na nacionalnom i međunarodnom nivou, jedan je od najvažnijih segmenata Terrinih kulturnih politika u oblasti umetnosti i transfera znanja. U tom kontekstu, ovakvio projekti su dragoceno iskustvo kako za studente i profesore, tako i za organizatore, a takođe predstavlja važan događaj koji može doprinositi razvoju i promociji pozitivnih primera kulturnih politika saradnjezemalja kroz direktnu razmenu znanja i iskustva umetnika i kulturnih profesionalaca.

Foto: Igor Grandić (Terra)




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra