• 08/10/2022

Mirjana Blagojev “Nebo i zemlja”

U Galeriji Terra 7. oktobra u otvorena je izložba skulptura  “Nebo i zemlja” akademske vajarke Mirjane Blagojev iz Novog Sada

“Predstavljeni radovi su deo ciklusa započetog u okviru 39. Simpozijuma skulpture u terakoti Terra 2020. godine i nadovezuju se na moje dugogodišnje istraživanje koje se tiče ispitivanja uticaja osobina transparentnosti i refleksije na promenljivost prostornih odnosa dela i njegovog okruženja.

U izloženim radovima fokus stavljam na pojam refleksije u svom dvostrukom značenju – kao odraz i kao promišljanje na određenu temu. Trsparentne i reflektujuće materijale u ovom slučaju suočavam sa zemljom, odnosno glinom, terakotom. Sam naziv NEBO I ZEMLJA oslanja se na opšte poznati izraz koji označava potputno supretne stvari, pojave, čime upotreba navedenih materijala upućuje na susret potpuno različitih svojstava u istom objektu.
Izložene skulpture i reljefi su geometrijski objekti sastavljeni od jezgra izrađenog od reflektujućih materijala kao što su staklo, prohrom, polistiren, i omotača od terakote koji se lomi, „raspada“. Suočavanjem dva materijala kao što su glina i staklo otelotvoruje se ideja suočavanja starog i novog, odraza kao promenljive slike okruženja i zemlje kao temelja svega što postoji.”

Mirjana Blagojev

Video: TV Kikinda

Biografiju autorke možete pročitati OVDE.

Izložba je otvorena do 4. novembra i možete je posetiti u radno vreme galerije.

Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra