• 24/02/2023

Odabrani učesnici 42. Internacionalnog simpozijuma Terra 2023

Kikinda, 24. februar 2023. godine –

Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra u sastavu: mr Slobodan Kojić, magistar vajarstva, osnivač i direktor CLPU Terra, Verica Nemet, kustoskinja-istoričarka umetnosti, CLPU Terra, Sava Stepanov, samostalni likovni kritičar, Novi Sad, dr Sanja Kojić Mladenov, muzejski savetnik MSUV, Novi Sad i Igor Smiljanić, akademski vajar, doktorand likovnih umetnosti i viši stručni saradnik na vajarskom odseku, Akademija umetnosti, Novom Sadu, odabrao je sledeće umetnike koji će učestvovati na ovogodišnjem Internacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti Terra. :

 

Ledia Kostandini – Albanija (Pogradec, 1983)

Diplomirala (2006) na odseku monumentalno slikarstvo na Akademiji umetnosti u Tirani, Albanija. 

Samostalno izlaže od 2008. a do sada je ostvarila veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i bila je učesnik različitih rezidencijalnih programa širom svet. Autorka je knjige (2017) “Zing City”.

Radila (2020-2023) kao profesor na POLIS Univerzitetu za Dizajn i Arhitekturu u Tirani. 

U likovnom izrazu u javnosti prepoznata po fokusiranosti na umetnost mešovitih medija koje koristi da se igra sa onim što realnost pruža pretvarajući prostor i javnost u suštinske karakteristike ovih interaktivnih umetničkih dela. Njeni radovi izazivaju dvosmislene emotivne reakcije kod posetilaca, poput nostalgije i mašte u kojima se mešaju radoznalost, iznenađenje i humor.

Živi i radi u Tirani.

www.lediakostandini.com

Nikola Nenadić – Hrvatska (Rijeka, 1978) 

Diplomirao (2009) vajarstvo na Accademia di belle arti u Veneciji u klasi prof. Andrea Grassija i Giuseppe la Brune nakon čega usavršava tehnike obrade mermera u Artigianali marmisti di Pietrasanta / Carrara u Toskani. Samostalno izlaže od 2008. ali i kao član grupe umetnika MUSKETEERS s kojom učestvuje na internacionalnim likovnim kolonijama i izložbama. Do sada je ostvario veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu, od kojih se posebno ističe njegovo učešće na XIII. trijenalu hrvatskog kiparstva, kao sudioniku sklopu programa u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci na RIJEKAEPK202, te u svojoj seriji izložbi naziva CIKLUS.

Zaposlen (2018)  kao viši asistent na vajarskoj katedri Akademije primijenjenih umjetnosti sveučilišta u Rijeci gde predaje – portret – te vrši dužnost voditelja vajarskih radionica u materijalima. 

U likovnom izrazu od struke prepoznat po izradi skulptura od kovanog metala, kamena i drveta za koje je i više puta nagrađivan na raznim likovnim manifestacijama širom Europe. 

Član je HDLU Rijeka i HULU Split.

Živi i radi u Rijeci.

https://apuri.hr/stranica/9-nenadic-nikola/

 

Jorge Beda Morcillo Juliani – Španija (Kanari, 1963)

Pohađao (1988) Školu primenjenih umetnosti i umetničkih zanata (Madrid), gde je započeo školovanje za vajarstvo na predavanjima Higinija Vaskeza Garsije, Anđela Marota i majstora klesanja kamena Alvareza. U periodu 1992-1994. studira na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Complutense (Madrid). Diplomirao (1994) vajarstvo na Školi primenjenih umetnosti i umetničkih zanata u Saragosi.

Do sada je izlagao na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu a radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama i prostorima.

Živi i radi na Kanarima.

https://www.saatchiart.com/jorgebeda

 

Saša Pančić – Srbija (Mostar, 1965)

Diplomirao na slikarskom odseku (1989)  na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu a magistrirao (1992) na istom, odsek crtež u klasi profesora Dragana Lubarde.

Na našoj umetničkoj sceni prisutan u statusu samostalnog umetnika od 1988. godine. Učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Do sada je izlagao na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i bio je učesnik različitih rezidencijalnih programa širom sveta. Radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama i prostorima.

U likovnom izrazu od struke prepoznat kao autor koji u radu koristi iskustva i tekovine avangarde i visokog modernizma kao jasna polazišta za sopstveni umetnički eksperiment.

Član je ULUS-a od 1992. godine, a predsednik udruženja je bio od 2007. do 2010. godine.

Živi i radi u Beogradu.

http://www.sasapancic.com/biography.html

 

Čedomir VasićSrbija  (Beograd, 1948)

Diplomirao (1971) i magistrirao (1973) na slikarskom odseku Akademije za likovne umetnosti u Beogradu u klasi prof. Đorđa Bošana. Na našoj umetničkoj sceni prisutan je od 1969. godine. 

Kao stipendista Fulbrajtovog programa na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari i Los Anđelesu studirao je video u klasi prof. Micurua Kataoke i kompjutersku umetnost kod prof. Džona Vitnija (1976).

Do sada je izlagao na mnogobronim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i bio je učesnik različitih rezidencijalnih programa širom sveta. Radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama i prostorima.

Bio je profesor slikanja i crtanja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (1975 – 2013), rektor (2004 – 2009) a danas je angažovan na predmetu Metode umetničkog istraživačkog rada 1 i Metode umetničkog istraživačkog rada 2 na doktorskim akademskim studijama kao profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, u penziji.

U likovnom izrazu od struke prepoznat po multimedijalnosti odnosno interdisciplinarnih procesa mišljenja slike, fotografije, digitalne grafike, videa, instalacije, lentikulara i ambijentalnih postavki.

Član je ULUS-a od 1972. godine.

Živi i radi u Beogradu.

 

Miroljub Stamenković – Srbija (Niš, 1950)

Diplomirao (1975) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, oblast Primenjeno vajarstvo. Svoju radnu karijeru započeo 1976. godine u Narodnom muzeju kao vajar restaurator. Do sada je izlagao na preko 100 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu a za stvaralački doprinos Stamenković je nagrađen više od dvadeset puta. Radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama i prostorima.

Zaposlen (1991) na Fakultetu primenjenih umetnosti u zvanju redovnog profesora (2001) u Beogradu.

Pored vajarstva, primenjenog vajarstva, medaljerstva, bavi se konzervacijom i zaštitom kulturnih dobara. Kao konzervator i dugogodišnji saradnik Narodnog muzeja iz Beograda restaurirao je i konzervirao mnoga dela koja pripadaju najvišem rangu kulturne baštine Srbije.

Član je ULUPUDS-a od 1975. god. Međunarodnog udruženja medaljera (FIDEM, Pariz) od 1976. i ULUS-a od 1978. godine.

Živi i radi u Beogradu.

https://www.fpu.bg.ac.rs/zaposleni/miroljub-stamenkovic/

 

 

Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra