• 10/12/2023

Odabrani učesnici 43. Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti Terra

Selekcioni odbor CLPU Terra u sasttavu: Suzana Vuksanović, Srbija (Mr. Sc. muzejska savetnica,  Zbirka skulptura, objekata i instalacija, Muzej savremene umetnosti Vovjvodine), Marko Lađušić, Srbija (MA, vizualni umetnik, redovni profesor Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu, učesnik Simpozijuma Terra 2007. godine), Branislav Nikolić, Srbija (MA, vizalni umetnik, selektor umetničke kolonije Jalovik do 2002, učesnik Simpozijuma Terra 2020.), Igor Smiljanić, Srbija (Dr.Um. vizualni umetnik, vajar, viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – Katedra za vajarstvo, učesnik Simpozijuma Terra 2017) i Bernard Ridiger, Francuska (PhD, vizualni umetnik, profesor na École Nationale des Beaux Arts u Lionu, učesnik Simpozijuma Terra 2022.) objavio je 10. novembra 2023. listu umetnika učesnika 43. Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti Terra 2024.

Odabrani umetnici su:

 

Srđan Arsić – Srbija

Rođen 1978. u Beogradu. Diplomirao i master studije zavrsio 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo, u klasi profesora Dragana Jovanovića. Doktorske umetnicke studije zavrsio 2018. na istom fakultetu, odsek vajarstvo kod prof. Dusana Petrovica.
Član ULUS-a od 2003.
Živi u Zemunu i Beogradu kao samostalan umetnik.

Milorad Mića Stajčić – Srbija

Milorad Mića Stajčić rođen je 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka smer informacioni sistemi i na Fakultetu likovnih umetnosti smer vajarstvo u klasi prof. Mrđana Bajića. Na istom fakultetu završio je doktorske studije. Osnivač je i suvlasnik galerije X Vitamin u Beogradu.

U svom umetničkom radu, pored skulpture, izražava se kroz razne instalacije, video radove, performanse, fotografiju, često koristeći elemente iz pop kulture. Najčešće teme su razne društvene vrednosti, tabu teme, potrošačko društvo, religija, novac.

https://stajcic.com/about/

Vesna Perunović – Kanada / Srbjia

Vesna Perunović (1960) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1987. godine. Od 1988. živi i radi u Torontu. Izlagala je na više stotina izložbi u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Nedavno je učestvovala na Bijenalu u Havani, Kuba (2019), u okviru izložbe Ad Infinitum kao i četvorogodišnjeg projekta Evropske unije Risk Change (2016–2020) koji se bavio fenomenom migracija. Učestvovala je u brojnim međunarodnim umetničkim rezidencijama širom sveta: ISCP u Njujorku, Red Gate u Pekingu, Glogauar u Berlinu, Risk Change na Malti, Galerija Miz Istanbul, Banff Residency u Alberti, Kanada. Njeni izložbeni projekti Emblems of Enigma (2007–2009) i Borderless (2009–2011) predstavljeni su u muzejima i galerijama u Kanadi i istočnoj Evropi. Vesna Perunović je dobitnica nagrade T.F.V.A. (2005) kao i brojnih grantova Umetničkog saveta Kanade, uključujući prestižni OAC Chalmers Fellowship Grant (2019) za projekat The Politics of Exile and Compassion.

https://msub.org.rs/exhibition/vesna-perunovicparadigma-doma-novo-mesto-pripadanja/

https://en.wikipedia.org/wiki/Vessna_Perunovich

Stiven Mas – Velika Britanija

Stiven Mas (1953) je značajan britanski umetnik koji živi i radi u Parizu. On je eksperimentisani vajar koji radi sa različitim materijalima.  Aktivno i kontinuirano izlaže od 1984 do danas. Njegovi radovi su u javnim kolekcijama u Francuskoj.

https://maas-stephen.com/

Božica Rađenović – Kanada / Srbija

Rođena je u Beogradu, Srbija, a magistrirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 1991. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a poslednji put u Galeriji Kulturnog centra u Beogradu, Srbija (2012) gde je ušla u uži izbor za prestižnu Politiku nagradu u januaru 2013, u galeriji Karsh Mason u Otavi (2011), Umetnička galerija Otava School of Art (2011) i Harbourfront Center u Torontu (2010). Njeni radovi se mogu videti u Muzeju moderne umetnosti u Beogradu, Zbirci likovne umetnosti grada Otave, Muzeju Cepter u Beogradu i raznim privatnim kolekcijama u Kanadi i Evropi. Rađenović je član kolektiva BlinkGalleri i kolektiva Enriched Bread Artists of Ottava studio.

https://www.bozicaradjenovic.com/

Anamaria Šerban – Rumunija 

Rođena 1979. godine u Aradu, gde trenutno živi i radi. Godine 2002. diplomirala je vajarstvo na Odseku umetnosti u Temišvaru. Doktorirala je vizuelne umetnosti 2007. Učestvovala je na raznim kolektivnim izložbama u Rumuniji, Francuskoj i Mađarskoj i simpozijumima skulpture (drvo, kamen, metal) u Rumuniji i inostranstvu (Francuska, Nemačka, Norveška).

https://ro.wikipedia.org/wiki/Anamaria_%C8%98erban

 

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra objavio je 29. septembra 2023. godine poziv za podnošenje prijava za učešće na 43. Internacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti Terra koji će se održati od 1. jula do 31. jula 2024. godine.

Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti Terra  u Kikindi obuhvata koncepciju i izvođenje umetničkog dela od terakote, koje će biti trajno postavljeno u parku skulptura Terra. Umetnička dela kolekcije Terra su isključivo iz oblasti savremene umetnosti i mogu uključivati: vajarska dela, prostorne instalacije ili druga umetnička dela nastala od gline.

Ukupan broj prijavljenih kandidata bio je 87. Zahvaljujemo se svim zainteresovanim kandidatima i pozivamo ih da prate i buduće konkurse koje ćemo objaviti na našem veb sajtu i društvenim mrežama u 2024.

Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra