• 23/12/2022

Rezultati konkursa / izabrani umetnici za izlaganje u 2023. godini

Kikinda, 23. decembar 2022. godine

Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra odabrao je umetnike koji će tokom 2023. godine biti u prilici da svoje radove izlože u okviru samostalnih izložbi u Galeriji Terra i Salonu Muzeja Terra.

Za 18 planiranih izložbi u 2023. godini, Savet je izabrao umetnike različitih stilova i generacija, što će izlagački program činiti raznovrsnim i interesantnim za stručnu i širu javnost. Njihov zajednički imenitelj su visoko postignuti likovni kvaliteti što je rezultiralo jedinstvenim stavom Umetničkog saveta prilikom selekcije i ocene prispele konkursne dokumentacije.
O dodeli termina u 2023. godini u galerijskim prostorima Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra odlučio je Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra radio je u sledećem sastavu: mr Slobodan Kojić, magistar vajarstva, osnivač i direktor CLPU Terra, Verica Nemet, kustoskinja-istoričarka umetnosti, CLPU Terra, Sava Stepanov, samostalni likovni kritičar, Novi Sad, dr Sanja Kojić Mladenov, muzejski savetnik MSUV, Novi Sad i dr um Igor Smiljanić, akademski vajar i viši stručni saradnik na vajarskom odseku, Akademija umetnosti, Novom Sadu.

Na sastancima Saveta održanim u Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra kao i konsultacijama preko imejl razmene pregledan je konkursni materijal kao i selektovane izložbe za program 2023. godine.

Na javnom konkursu za program Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra poslato je 86 umetničkih predloga domaćih umetnika i inostranih umetnika, različitih generacija i medijske opredeljenosti.

Prilikom selekcije predloga pristiglih na konkursu za izlaganje u godišnjem izlagačkom programu 2023. godine uzeti su u obzir sledeći parametri: kompleksnost pristupa problemu kojima se umetnici/e bave, aktuelnost sadržaja, kvalitet tehničkog i tehnološkog izvođenja radova u odnosu na temu kao i potencijal koji bi mogao da otvori prostor za aktivni dijalog sa publikom. Jedna od bitnih komponenti ove selekcije je multigeneracijski pristup kao i zastupljenost umetnika/ca različitih generacija. Pored toga, važna komponenta same selekcije je i nastojanje da se u program galerije uključe i mlađi umetnici/ce, sa razvijenom umetničkom praksom u pravcu istraživanja savremenih, digitalnih pristupa u polju vizuelnog. S tim u vezi, još jedna od ključnih komponenti selekcije je otvaranje mogućnosti za animiranje i proširivanje publike.

Na osnovu pristiglih prijava Savet je doneo odluku o prihvatanju sledećih predloga za realizaciju izložbi, umetnika/ca:

Lana Vasiljević
Vesna Pantelić Stojiljković
Milan Blanuša
Ranko Dragić
Božidar Plazinić
Darija Žmak Kunić
Ivana Milev
Nemanja Milenković
Jozef Klaćik
Sara Lazarević
Sonja Gajić
Bojana Lukić
Tijana Jevrić
Vesna Perunović
Emilija Radojičić
Daniela Fulgosi
Jelena Vladušić
Jelena Sredanović

Kriterijumi izbora za predlog Umetničkog saveta zasnovani su ne samo na raznolikosti prijava u svim medijama već i na kvalitetu kao i doslednosti u realizaciji ideje.
Termini postavke u kojima će biti postavljene izložbe odrediće se u zavisnosti od koncepcije ponuđenih predloga. Prema dogovorenom rasporedu, u 2023. godini biće realizovno 18 izložbi, a svaku izložbu pratiće katalog i plakat.

Autori su dužni da najkasnije nedelju dana po završetku izlagačkog termina dogovore preuzimanje svojih radova iz izlagačkih prostorija.

Umetnici se obavezuju da će realizovati projekat s priloženim konceptom koji je prihvaćen na konkursu. Ukoliko autori znatno promene odobreni projekat, Centar Terra zadržava pravo da ne prihvati izmene. Prostori su obezbeđeni i imaju personal koji dežura na postavci.

Konkurs za izlaganje u Galeriji Terra i Salonu Muzeja Terra trajao je od 08. novembra do 09. decembra 2022. godine. Konkurs je preko ULUS-a, ULUPUDS-a, Akademija umetnosti, Galerija i medija bio upućen umetnicima, članovima svih likovnih udruženja, kao i studentima završnih godina i master studija fakulteta primenjenih i likovnih umetnosti. Pravo učešća na konkursu imali su svi akademski umetnici iz oblasti vizuelnih umetnosti, kao i grupe i udruženja likovnih umetnika.

Ceo program za 2023. godinu obuhvatiće još 3 izložbe:

Autorski projekat Svetlane Mladenov – KONCEPT TERRA
Godišnja izložba 41.Simpozijum Terra
Olga Jevrić – Kompozicija i struktura – autorski projekat Žakline Marković i Dejana Vučetića

Zahvaljujemo se svima koji su poslali svoje predloge i čestitamo onima čiji su predlozi odabrani.

 

 

Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra