• 25/11/2023

Rezultati konkursa / izabrani umetnici za izlaganje u 2024. godini

 

Rezultati konkursa – izabrani umetnici za izlaganje u 2024. godini 

Kikinda 25. novembar 2023. godine

Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra odabrao je umetnike koji će tokom 2024. godine biti u prilici da svoje radove izlože u okviru samostalnih izložbi u Galeriji Terra i Salonu Muzeja Terra.

Za 10 planiranih autorskih izložbi i umetničkih projekata u 2024. godini, Savet je izabrao umetnike različitih stilova i generacija, što će izlagački program činiti raznovrsnim i interesantnim za stručnu i širu javnost. Njihov zajednički imenitelj su visoko postignuti likovni kvaliteti što je rezultirao jedinstvenim stavom Umetničkog saveta prilikom selekcije i ocene prispele konkursne dokumentacije. 

O dodeli termina u 2024. godini u izložbenim prostorima Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra odlučio je Umetnički savet u sledećem sastavu: Sava Stepanov, samostalni likovni kritičar, Novi Sad, dr um Igor Smiljanić, akademski vajar i viši stručni saradnik na vajarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, Verica Nemet, kustoskinja – istoričarka umetnosti, CLPU Terra i Irena Kovač, vizelna umetnica, Kikinda. 

Na javni konkurs za program Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra pristigao je 61 umetnički predlog domaćih i inostranih umetnika , različitih generacija i medijske opredeljenosti, a izuzetan kvalitet umetničkih predloga učinio je i samu selekciju dosta izazovnom.

Prilikom selekcije predloga pristiglih na konkursu za izlaganje uzeti su u obzir sledeći parametri: kompleksnost pristupa problemu kojim se umetnici/e bave, aktuelnost sadržaja, kvalitet tehničkog i tehnološkog izvođenja radova u odnosu na temu kao i potencijal koji bi mogao da otvori prostor za aktivni  dijalog sa publikom. Pored toga, važna komponenta same selekcije je i nastojanje da se u izlagački program uključe i mlađi umetnici/ce, sa razvijenom umetničkom praksom u pravcu istraživanja savremenih, digitalnih pristupa u polju vizuelnog. 

 

Na osnovu pristiglih prijava Savet je doneo odluku o prihvatanju sledećih predloga za realizaciju izložbi, umetnika/ca:

 

  • Vladimir Ilić
  • Mladen Lazarević
  • Sara Masnikosa
  • Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim (Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić) 
  • Maja Erdeljanin
  • Dragan Vojvodić
  • Katarina Popović
  • Konstantinos Petrović
  • Vida Stanisavac Vujičić
  • Koštana Banović

 

Termini za izložbe odrediće se u zavisnosti od koncepcije ponuđenih predloga. Prema dogovorenom rasporedu, u 2024. godini biće realizovno ukupno 10 izložbi, a svaku izložbu pratiće katalog i plakat.

Autori su dužni da najkasnije nedelju dana po završetku izlagačkog termina dogovore preuzimanje svojih radova iz izlagačkih prostorija.

Umetnici se obavezuju da će realizovati projekat s priloženim konceptom koji je prihvaćen na konkursu. Ukoliko autori znatno promene odobreni projekat, Centar Terra zadržava pravo da ne prihvati izmene. Prostori su obezbeđeni i imaju personal koji dežura na postavci.

Konkurs za izlaganje u Galeriji Terra i Salonu Muzeja Terra trajao je od 09. oktobra do 09. novembra 2023. godine. Konkurs je preko ULUS-a, ULUPUDS-a, Akademija umetnosti, Galerija i medija bio upućen umetnicima, članovima svih likovnih udruženja, kao i studentima završnih godina i master studija fakulteta primenjenih i likovnih umetnosti. Pravo učešća na konkursu imali su svi akademski umetnici iz oblasti vizuelnih umetnosti, kao i grupe i udruženja likovnih umetnika.

 

Ceo program za 2024. godinu obuhvatiće još 3 izložbe:

 

Tradicionalna godišnja izložba 42.Simpozijuma Terra u galeriji kao i tematska izložba iz kolekcije Terra u Salonu muzeja stoga će jul i avgust biti posvećeni terakoti. 

Poslednji termin je predviđen za gostujuću izložbu po dogovoru i u saradnji sa drugim ustanovama kulture.

 

Zahvaljujemo se svima koji su poslali svoje predloge i čestitamo onima čiji su predlozi odabrani.

 

Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra