• 09/07/2022

Sanja Crnjanski – Između osećaja i opažaja

Izložba “Između osećaja i opažaja”

09. jul – 29. jul,  Salon Muzeja Terra

Sanja Crnjanski je po prvi put publici u Kikindi sa izložbom Između osećaja i opažaja predstavila devet slika akrilika na platnu kao i sedam crteža urađenih u tehnici akvarela.
Prikazani radovi ističu njeno umetničko istraživanje koje se zasniva na izradi slika i crteža koje specifičnim likovnim pristupom, kroz nadmetanje osećaja i opažaja, ukazuju na dualizam i neodređenost prostora, vremena i materije a stvarnost prikazuju kroz stalnu transformaciju takozvanih kvazitalasnih i kvazičestičnih stanja, koja možemo smatrati komplementarnim stvarnostima. Jezik medija u ovom slučaju podrazumeva analizu radova, slikarskih tehnika i slikarska sredstva tj analiza likovnih elemenata (upotreba boje, linije i oblika) od kojih je isti sačinjen.

Pristup koji je umetnica razvila podrazumevao je preslikavanje prizora u neke druge oblike prostora, takve da nije moguće primeniti stečena iskustva u posmatranju, koje je svakako izašlo iz domena „gledanja”. To je bio prelazak iz prostora koji vidi pred sobom, u prostor koji nije oblikovan percepcijom iskustva, već slobodnom percepcijom, vremenom i materijom.

Biografiju umetnice možete pročitati OVDE.

Foto: Terra




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra