• 23/09/2021/

  • Šišešti (Rumunija)

Predstavnici Centra Terra zajedno sa predstavnicima Grada Kikinde na jubilarnim 10. danima evropske saradnje

Na poziv gospođe Anke Lolesku, izvršne direktorke Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju Temišvar, Saša Tanackov, član gradskog veća za privredu i investicije Grada Kikinde i Aleksandar Lipovan, menadžer međunarodne saradnje Centra Terra prisustvovali su jubilarnim 10. Danima evropske saradnje u rumunskom mestu Šišešti gde su sa potencijalnim rumunskim partnerima razmatrali mogućnosti saradnje na budućim projektima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Kako je projekat “InclusiveArt Access to Culture for Disadvantage Children and Youth” od strane Evropske komisije izabran za studiju slučaja kao primer dobre prakse u oblasti prioritetne ose inkluzije i predstavljen u okviru ovogodišnjeg programa Balkan Trafik koji se bavi kulturnom raznolikošću Evrope, Centar Terra je prepoznat od strane rumunskih partnera kao partner sa dobrim referencama za buduci program IPA prekogranične saradnje.

Interesovanje za projekat saradnje sa Centrom Tera izrazili su Interkulturalni institut iz Temišvara, sa kojima je Terra 2017-2018. učestvovala u gore pomenutom projektu kao i Marian Radukan, načelnik komune Šišesti u okviru koje se nalazi jedinstvena grnčarska radionica koja čuva drevnu tradiciju grnčarstva iz doba Dačana.

Novi poziv za projekte prekogranične saradnje IPA Programa “Romania-Serbia” će najverovatnije biti raspisan početkom sledeće godine, sa prioritetnim osama : upravljanje graničnim kapacitetima, zaštite životne sredine i upravljanje rizicima, socijalni i ekonomski razvoju kao i zaštita kulturnog nasleđa i promocija evropskih vrednosti.

 

Foto galerija Šišešti




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra