• 12/10/2022

Izložba “Terra(c)otto” kao simbol saradnje Centra Terra i FLU Cetinje

 

Zajednička izložba skulpture u terakoti osam studenata master studija cetinjskog Fakulteta likovnih umjetnosti pod nazivom “Terra(c)otto” rezultat je ponovo uspostavljene i uspešne saradnje FLU i Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” iz Kikinde, a uz podršku Univerziteta Crne Gore, TO Cetinje i Prijestonice Cetinje kao i JU Muzeja i galerija Podgorice.
Izložbu je otvorila maestralna profesorka, vajarka doc. dr Ivana Radovanović i zahvaljujući njenoj inicijativi obnovljena je saradnja koja je prekinuta pre 15 godina. Međunarodna saradnja dvaju institucije nastavljena ponovo u maju ove godine u okviru programa “Studentski kamp Terra”, gde se decenijama unazad, atelje Terra predstavlja kao nastavna baza mnogim studentima i njihovim profesorima iz Srbije i inostranstva pri čemu se posebno ističe pedagoška aktivnost i saradnja sa akademijama i umetničkim fakultetima iz okruženja (Beograd, Novi Sad, Temišvar, Cetinje).

Vajarske master klasove, studentima FLU Cetinje Kseniji Borozan, Nikoli Balević, Sari Petrović, Aleksandri Arnatović, Milici Lakićević, Dragani Petković, Željki Pestorić i Mati Uljareviću, vodili su mr Slobodan Kojić, akademski vajar, osnivač i direktor centre Terra i bivši profesor Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja i dr Ivana Radovanović docent Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje.
Program desetodnevnog boravka u ateljeu Terra u okviru predmeta Akademska praksa Terra je predložen kao deo redovnog programa II godine master akademskih studija vajarstva FLU Cetinje u okviru obnove bolonjske akreditacije.

Kao kruna uspešnog projekta – studentski radovi nastali na ovogodišnjem master klasu prezentovani su javnosti 11. oktobra izložbom “Terra(c)otto” u Kuslevovoj kući, galeriji podgoričkih Muzeja i galerija zahvaljujući podršci direktora Vučića Ćetkovića.

Pored studentskih radova, javnosti su takođe predstavljeni programi u organizaciji CLPU Terra te potencijal i značaj budućih zajedničkih projekata.

Foto: Terra




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra