• 29/09/2023/

  • Galerija ,,Terra"

Vesna Pantelić – GHERTRUDE – CLUB FORTISSIMO SPORTISIMO

29og septembra u 19h u galeriji TERRA otvorena je izložba skulptura i grafika Vesne Pantelić – GHERTRUDE – CLUB FORTISSIMO SPORTISIMO.

Link  YouTube

Vesna Pantelić,  je rođena u Beogradu. Studirala je slikarstvo na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, klasa profesora Čede Krstića. Diplomirala je “National Academy Of Fine Arts” – New York, New York, USA, klasa profesora Avel de Knight i Serge Holerbach. Za vreme studija dobila nagradu za slikarstvo “James Saydam” sa medaljom i poveljom od National Academy Of Fine Arts – New York. Izlagala je na samostalnim izložbama, New York, Kragujevac, Beograd, Podgorica, Apatin, Vranje, Ulcinj, Maribor, Ljubljana, Geneve, Habana, Tel Aviv, Marbelja, Malaga, Herez, Lagos, Granada, Sao Bras, Krka, kao i na brojnim grupnim izložbama.

Getrude koje slave život

U analima istorije, sport je pretežno percipiran kao muški poduhvat odnosno pristrasnost koju istorijski narativ umetnosti često odražava. S druge strane, kraj XX veka doveo je do toga da se sport elokventno etablirao u umetnosti pri čemu se ona sama ponovo okrenula onome što je okružuje.

Žene i sport su zanimljive i dinamične teme, od prijatnih impresionističkih slika kroketa do postera socijalističke ideologije te su tako i Vesnine skulpture, Getruda sportistkinja plivačica, veslačica, skijašica ustvari autentične priče o svakoj ponaosob. Nastale iz ljubavi prema sportu kroz opservaciju ljudi iz okruženja, predstavljaju njena trajno zabeležena osećanja. Ornamentika, tufne kao i vibrantnost boja na kostimima žena koje su aktivne i srećne privlače i odišu duhom, snagom i unutrašnjom magijom.

Ovi radovi slikovito predstavljaju energiju i dinamiku savremenog sveta čiji je imperativ da budemo svoji. Možda upravo zbog toga umetnica Vesna Pantelić Stojiljković u svojim delima želi da odstupi od generalizovane norme vitkosti – prikazujući predimenzioniranu figuru žena koje uprkos oblinama zrače vitalnoću, optimizmom, ljupkošću i dopadljivošću.

Naposletku, mogu se samo složiti sa Henrijem Ridom da snovi poput umetnosti imaju tu moć da proširuju naše razumevanje stvarnosti izazivajući naše granice mogućeg.

Getrude su sreću u sebi za života pronašle i njihova radost ne poznaju granice.

Verica Nemet

istoričarka umetnosti

Foto: Igor Grandić (Terra)




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra