• 16/06/2023

“Vrlo malo svetlosti” – izložba Božidara Plazinića

U petak 16. juna u Galeriji Terra otvorena je izložba slikara Božidara Plazinića iz Čačka pod nazivom „Vrlo malo svetlosti“.

 

Recenzija
Vrlo malo svetlosti

“Dileme.
Kako kreirati vrednost kad si slobode izbora bez?
Da li da se prilagodimo da bismo (op)stali ili da pronađemo eskapizam u kreativnom izražavanju, u mašti i snovima?
Odluka.

Ići ka svetlosti.

Danas kada se u umetnosti toliko toga prepliće i izlazi iz medija, društvena funkcija umetnika ostaje ista – doprinos jednoj široj društvenoj zajednici s ciljem da se načini nešto veće od njega samog.

Jedan od fenomena i tema Plazinićevog rada, u karijeri dugoj više od pola veka, jeste svetlost koja je u mitologijama skoro svih naroda doživljena kao tajna života.
Nezavisno od toga koji materijal i medijum da koristi, umetnik iznova nastoji da izvuče ona svojstva koji odgovaraju njegovim primarnim impulsima. Za njega je od vitalnog značaja iznalaženje onog trenutka svetlosti koji osvaja moć govora. Taj trenutak poseduje snagu saopštenja (upotreba novinskog papira) i nosi unutar svojih ostvarenih likovnih elemenata sugestiju njegovog unutarnjeg razloga.

Naposletku, u delu svakog stvaraoca odvija se nit postanja i odvajanja svetlosti od tame, kako u fizičkom tako i u metafizičkom značenju stoga u izloženim umetničkim radovima vidljivo je da kroz traganje za vrlo malo svetlosti umetnik putuje od kraja beskraja do novog početka.” – Verica Nemet, istoričarka umetnosti

Katalog izložbe:

Biografija umetnika:

Božidar Plazinić (1954) je u kontinuitetu i aktivno prisutan na domaćoj umetničkoj sceni od sedamdesetih godina. Član je ULUS-a od 1980. godine.
Izlagao je na preko pedeset samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama, na izložbama Udruženja, izložbama kritike, bijenalnim izložbama i drugim izložbama kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dela mu se nalaze u svim značajnijim galerijama i muzejima na prostoru nekadašnje Jugoslavije (Muzej savremene umetnosti, Beograd; Narodni muzej, Beograd; Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb i dr.) ali i dvadesetak galerija u inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: Nagrada za slikarstvo na 18. Međunarodnoj izložbi 1987. u Parizu, Nagrada za slikarstvo na 38. Oktobarskom salonu u Beogradu 1997, Oktobarska nagrada Čačka i druge.

 

Foto: Igor Grandić (Terra)




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra