• 07/05/2018

Inclusive Art / 2018 – 2019.

Projekat “InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth” realizovan je u sklopu INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Obuhvatio je niz aktivnosti, radionica, edukacija, performansa i kulturnih intervencija, a za osnovni cilj imao je ostvarivanje olakšanog pristupa kulturno-umetničkim sadržajima deci iz marginalizovanih društvenih grupa. Projekat je trajao 18 meseci, a u realizaciji su uključena četiri partnera: Interkulturalni Institut iz Temišvara kao nosilac projekta, Udruženje „Nevo Parudimos“ iz Rešice, Grad Zrenjanin i Centar za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde kao partneri na projektu.

CLPU Terra je u okviru svojih aktivnosti na projektu organizovala kreativnu radionicu Terra Youth i dve kulturne intervencije u saradnji sa mladim kikindskim kreativcima.

Terra Youth radionica održana je u periodu od 07. do 14. maja 2018. u ateljeu „Terra. Svoje učešće na istoj dalo je kojoj je dvadesetoro učenika osnovnih škola „6. Oktobar“ i „Feješ Klara“ iz Kikinde. Rad sa decom sprovodili su mladi umetnici i studenti umetnosti likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu i studenti Akademije umetnosti Zapadnog univerziteta iz Temišvara. Stručno osoblje Centra „Terra“ u sastavu: Slobodan Kojić i Miroslava Kojić, akademski vajari sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom te Milan Ramaji i Goran Ludajić, akreditovani konzervatori, vršili su mentorstvo i nadzor rada sa decom. Svaki polaznik je tokom trajanja radionice napravio minimum jednu skulpturu manjeg formata. Istovremeno, svi polaznici su zajedno sa studentima realizovali jednu „zajedničku“ skulpturu velikog formata u glini.

Nakon izložbe skulptura velikog formata donirana je romskoj zajednici u Rumuniji uključenoj u projekat InclusiveArt.

Nakon savladane obuke za kreativno preduzetništvo mladi umetnici iz Kikinde Irena Kovač, Ljubiša Nikolić, Kai David Melank i Vesna Simić su kao svoj finalni projekat realizovali kulturne intervencije sa decom sa posebnim potrebama i decom iz romske zajednice kikindske opštine.

Intervencija koju su sproveli Irena i Kai bazirala se na tehnici „akcionog slikarstva“ pri čemu su mali umetnici u zaštitnim odelima umakali ruke i noge u kadice sa pripremljenim bojama i potom telima zajednički oslikavali veliko platno razapeto na tlu.

Druga kulturna intervencija, pod nazivom „Ostavi trag“, bila je orijentisana ka deci sa posebnim potrebama. U njoj su se Ljubiša i Vesna opredelili za terakotu kao osnovni materijal. Svaki mali kreativac pred sobom je imao po jednu glinenu ploču u koju je utiskivao svoj trag.

Izložba InclusiveArt u Galeriji „Terra“ obuhvata radove nastale u okviru radionice Terra Youth i dve kulturne intervencije realizovanih u ateljeu „Terra“ u maju i junu 2018. godine.

Arhiva Terra projekata


Muzej na otvorenom

Plan je da se zelena površina koja pripada „Terri“ pretvori u Park skulptura velikih formata. R...

Pročitaj Više

Terratorija / 2007-2014.

Projekat “Terratorija” okupljao je umetnike/studente Akademije umetnosti iz Beograda, Trebinja i...

Pročitaj Više

Kursevi vajarstva

U planu je pokretanje kurseva za ljubitelje umetnosti iz čitavog sveta koji žele da se oprobaju u ...

Pročitaj Više

Produkcija Terra

U sklopu razvojnog plana “Terra” namerava da oformi Studio “Terra”  kao i d...

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra