• 02/11/2020

Terratorija / 2007-2014.

Projekat “Terratorija” okupljao je umetnike/studente Akademije umetnosti iz Beograda, Trebinja i sa Cetinja, te Beaudž-Arts iz Pariza, Akademije di bele Arti iz Firence, Akademije umetnosti iz Soluna, Likovne akademije iz Temišvara, Fakulteta primenjenih umetnosti iz Rijeke i Maribora, Akademije primenjenih umetnosti iz Beča i Lasalle fakulteta umetnosti iz Singapura.

U okviru ovog projekta u periodu od 2007. do 2014. godine svakog meseca maja atelje „Terra“ bilo je mesto susreta ovih mladih umetnika i studenata umetnosti.

Projekat “Terratorija”, organizovana je i realizovana kroz saradnju Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde, Opština Stari Grad (Beograd) kao i Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda. Koordinator projekta Marko Lađušić sproveo je osnovnu ideju projekta vezano za individualno sagledavanje izraženo kroz skulpture koje se integrišu u urbane prostore.

“Terratorija” je bila osmišljena kao preteći program Beogradskog letnjeg festivala BELEF na kome su se izlagale skulpture od terakote na nekoliko lokacija u Beogradu (Fontana na Trgu Republike, Fontana na platou ispred Hrama Svetog Save, BELEF scena u dvorištu Pete beogradske gimnazije). Gradske fontane su organski povezane sa skulptorskim rešenjima i to je motiv koji se provlačio kroz sve postavke.

U okviru projekta TERRATORIJA-UMETNOST DAVANJA BELEF centra, Beogradsko dramsko pozorište dobilo je donaciju u vidu šest izložbenih eksponata nastalih u ateljeu „Terra“ tokom projekta “Terratorija 2011”  koje su trajno izložene u foajeu pozorišta.

U procesu rekultivacije izletišta Ada Huja u Beogradu deo skulptura nastalih na Terratoriji postavljeni je kao stalna postavka.

S jedne strane cilj projekta „Terratorija“ tokom sedam godina njegovog trajanja bio je omogućavanje nesvakidašnje prilike studentima i umetnicima mlađe generacije da u terakoti realizuju skulpture većih dimenzija.

Cilj projekta je markiranje otvorenih urbanih lokacija i njihovo artikulisanje u umetničke sadržaje.

Arhiva Terra projekata


Muzej na otvorenom

Plan je da se zelena površina koja pripada „Terri“ pretvori u Park skulptura velikih formata. R...

Pročitaj Više

Terratorija / 2007-2014.

Projekat “Terratorija” okupljao je umetnike/studente Akademije umetnosti iz Beograda, Trebinja i...

Pročitaj Više

Kursevi vajarstva

U planu je pokretanje kurseva za ljubitelje umetnosti iz čitavog sveta koji žele da se oprobaju u ...

Pročitaj Više

Produkcija Terra

U sklopu razvojnog plana “Terra” namerava da oformi Studio “Terra”  kao i d...

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra