Slavoljub Caja Radojčić

Srbija

Biografija

Slavoljub Caja Radojčić rođen je 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je na vajarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 1965. godine. Završio je postdiplomske studije u klasi profesora Miše Popovića 1967. godine. Član je ULUS-a od 1965. godine. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi skulpturu, crtež i grafiku. Izlaže od 1965. godine. Priredio je više od pedeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

U svom stvaralaštvu objedinjuje groteskno-ironične simbole čovekove egzistencije u duhu nove figuracije svođenjem anatomije na osnovne oblike, parafraziranjem organskih i geometrijskih formi i urezivanjem arhetipskih znakova.

Radojčić je autor brojnih skulptura u slobodnom prostoru u Beogradu, Kragujevcu, Aranđelovcu, Kraljevu, Grahovu i Cazinu (BiH), Priboj na Limu, u Čačku.

Njegove skulpture i crteži nalaze se u umetničkim zbirkama muzeja i galerija – Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Kragujevcu, Galerija jugoslovenskog portreta u Tuzli, Moderna galerija u Lazarevcu, Galerija „Sebastian” u Dubrovniku, Galerije “Turske & Turske” i “Lock” u Švajcarskoj, kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji, SAD.

Nagrade: Nacionalna nagrada za skulpturu na Međunarodnoj izložbi male plastike (Hag, 1966), prva nagrada za skulpturu na Oktobarskom salonu (Beograd, 1977), nagrada “Zlatno dleto” na Prolećnoj izložbi ULUS-a (Beograd, 1980), Prva nagrada na jugoslovenskom konkursu za spomenik Slobodi na Trgu revolucije u Šapcu (1987), „Politikina” nagrada za likovnu umetnost iz fonda Vladislava Ribrnikara (1999), nagrada Balkanskog trijenala malog formata (Solun, 2003) itd.

 

Foto galerija

Jul 1988
Simpozijum Terra 1988 - umetnici


Slavoljub Caja Radojčić

Srbija

Pročitaj Više

Zmago Posega

Slovenija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra