Zmago Posega

Slovenija

Biografija

Zmago Posega (1959-2009)

Vajar Zmago Posega bio je docent za vajarstvo na Odeljenju za restauraciju Akademije za likovnu umetnost i dizajn (ALUO) u Ljubljani. Rođen 1959. godine, već u ranom detinjstvu, koje je proveo u Bilju kod Nove Gorice, osetio je posebnu vezu sa umetničkim stvaralaštvom, čemu je pomoglo i podsticaj iz neposredne okoline. 1982. godine završio je studije skulpture na Akademiji likovnih umetnosti i po diplomi dobio Prešernovu studentsku nagradu, a 1985. godine završio je vajarsku specijalizaciju na Akademiji likovnih umetnosti.
Od početka 1980-ih, Zmago Posega je izlagao puno na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. U to vreme učestvovao je na najmanje trideset različitih izložbi.

Posega je koristio tradicionalne skulpturalne materijale poput drveta, kamena, gline i bronze sa iskustvom modernog doba. Najviše je bio posvećen crnom krečnjaku, koji umetnici retko koriste. Umetnik ga je tražio u napuštenim kamenolomima u okolini Nove Gorice, a ovaj kamen je presudno obeležio Posegovo delo, iako je često koristio i keramiku. Pored statua su često nastajali crteži i drugi slikovni predlošci za zamišljene statue, iako je umetnik materijalu često prilazio potpuno direktno, bez skice. Umetnik nikada nije težio potpuno apstraktnoj formi, ali ljudsko telo, a posebno struktura leđa, uvek je bio uzbudljiv motiv koji je u razne varijacije ugrađivao u složenije forme.

Foto galerija

Jul 1988
Simpozijum Terra 1988 - umetnici


Slavoljub Caja Radojčić

Srbija

Pročitaj Više

Zmago Posega

Slovenija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra