Zmago Posega

Slovenija

Biografija

Zmago Posega (1959-2009)

Vajar Zmago Posega bio je docent za vajarstvo na Odeljenju za restauraciju Akademije za likovnu umetnost i dizajn (ALUO) u Ljubljani. Rođen 1959. godine, već u ranom detinjstvu, koje je proveo u Bilju kod Nove Gorice, osetio je posebnu vezu sa umetničkim stvaralaštvom, čemu je pomoglo i podsticaj iz neposredne okoline. 1982. godine završio je studije skulpture na Akademiji likovnih umetnosti i po diplomi dobio Prešernovu studentsku nagradu, a 1985. godine završio je vajarsku specijalizaciju na Akademiji likovnih umetnosti.
Od početka 1980-ih, Zmago Posega je izlagao puno na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. U to vreme učestvovao je na najmanje trideset različitih izložbi.

Posega je koristio tradicionalne skulpturalne materijale poput drveta, kamena, gline i bronze sa iskustvom modernog doba. Najviše je bio posvećen crnom krečnjaku, koji umetnici retko koriste. Umetnik ga je tražio u napuštenim kamenolomima u okolini Nove Gorice, a ovaj kamen je presudno obeležio Posegovo delo, iako je često koristio i keramiku. Pored statua su često nastajali crteži i drugi slikovni predlošci za zamišljene statue, iako je umetnik materijalu često prilazio potpuno direktno, bez skice. Umetnik nikada nije težio potpuno apstraktnoj formi, ali ljudsko telo, a posebno struktura leđa, uvek je bio uzbudljiv motiv koji je u razne varijacije ugrađivao u složenije forme.

Foto galerija

Foto galerija
Simpozijum Terra 1988 - umetnici


Ratko Vulanović

Pročitaj Više

Milorad Damnjanović

Srbija

Pročitaj Više

Stevan Luketić

Crna Gora

Pročitaj Više

Slavoljub Caja Radojčić

Srbija

Pročitaj Više

Zmago Posega

Slovenija

Pročitaj Više

Bogdan Grom

Slovenija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra