• 24/11/2023/

  • Galerija Terra

Jozef Klaćik – PROSTOR X

 

Jozef Klaćik – PROSTOR X

Link Link Wikipedia 

Slikar, grafičar, multimedijalni umetnik je rođen 1949. godine u Staroj Pazovi. Završio je školu za primenjenu umetnost “Bogdan Šuput” 1969. u Novom Sadu. Upisuje Akademiju likovnih umetnosti 1970. u Bratislavi gde stiče titulu magistra 1976. Posle završetka studija radio kao likovno grafički urednik u redakciji Obzor i Hlas Ljudu u Novom Sadu, a kasnije je radio kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na oko hiljadu kolektivnih i 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Na studijskim putovanjima bio je u Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Poljskoj, Austriji i Češkoj. Dobitnik je 20 priznatih nagrada kod kuće i u inostranstvu. Član je udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Srbije, asocijacije slovačkih grafičara i udruženja književnika Vojvodine.

Tekst  iz kataloga:

– Prostor je oduvek zauzimao značajno mesto u stvaralaštvu Jozefa Klaćika, koji je tokom života puno eksperimentisao sa medijima i metodama rada, menjajući pristup i odnos prema slici i uopšteno vizuelnoj umetnosti. Isprva se bavio hiperrealizmom, zatim neoekspresionizmom i u poznijem stvaralaštvu geometrijskom apstrakcijom, ipak, ako obratimo pažnju na nazive dela možemo primetiti da su sugestivni i da se nisu u potpunosti odvojili od pojmovnog sveta, te da nose jasne reference vezane za dojmove o prostoru. Dodatak nazivu „X“ se odnosi na ono nepoznato, teško pojmljivo, na određenu zagonetku koja je postavljena posmatraču ili pak slobodu za interpretaciju. Ono je poziv za posmatračevo viđenje, za prisećanje nekih nama bliskih prizora. U okviru ove izložbe imali bi smo priliku da vidimo jedan sažet, minimalistički pristup i zrelo svedeno sagledavanje vidnog polja.
Ustanovljen i siguran izraz Jozefa Klaćika ćemo videti u njegovim apstraktnim formama, predstavljenim na trodimenzionalnim platnima, koje će se tako zadenuti u sferu između slike i skulpture. Čistota njegovih smirenih, a opet dinamičnih kompozicija ističe se naglašenom geometrizovanom podelom izlomljenih kolorističkih formi koje ujedno predstavljaju kontinuitet, kao i diskontinuitet strogih i čvrstih kontrasnih linija. Ove linije, gotovo stalno prisutne u poznijem stvaralaštvu, jesu vezivno tkivo likovnih elemenata u istom, kao i smernice koje vode posmatračevo oko kreirajući dinamiku i dešavanje unutar dela. Istančani smisao za formu je ispraćen slikarskim senzibilitetom koji je u ovim delima doživeo svoj potpuni procvat. Ove „prostorne forme“ kako ih on naziva, su rezultat dugogodišnjeg istraživanja u mediju slikarstva i šire gledano vajarstva, te kao takve prikazuju staloženost i suverenu, davno ostvarenu umetničku intenciju.

Alena Klaćikova

 

KATALOG josef KLAĆIK OK

Izložbe - Jozef Klaćik - PROSTOR X
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra