• 05/06/2021/

  • Galerija ,,Terra"

Milena Popov Nena – fotografije i audio-video instalacija

U Galeriji “Terra“ u Kikindi otvorena je izložba slika, fotografija i audio-video instalacija Milene Popov Nene, multimedijalne umetnice iz Zrenjanina, koja živi i radi u Njujorku.

“Zrenjaninska umetnica Milena Popov Nena došla je u petak kod nas, potpuno je bila zadovoljna postavkom izložbe jer nam je prvobitno dala slobodu da je postavimo, ali naravno da smo se konsultovali isključivo sa njom. Ona je vrlo specifična i ne voli da piše o tome šta izlaže već da dela sama govore o sebi. Inače se bavi temama ekologije, komunikacije, sopstvenosti bića u komunikaciji sa drugima, ali i nemogućnosti komunikacije što je i danas veoma aktuelno u našem društvu. Ona predaje na Univerzitetu grada Njujorka, objavila je više tekstova o umetnosti, kulturi, društvu i medijima u poglavljima knjigama, naučnim žurnalima i izložbenim katalozima. Ona je osnivač organizator i moderator Intelektualnog salona u Njujorku, koosnivač i član umetničke grupe i nekoliko udruženja” – istakao je Igor Grandić iz CLPU Terra.

“Kultura, kao i celokupno umetničko izražavanje je veoma važno za grad Kikindu tako da mi je zaista velika čast i zadovoljstvo da u Galeriji Terra pogledam umetnička dela Milene Popov koja je priznata u celom svetu, živi u Njujorku, a inače je naša komšinica iz Zrenjanina. Zaista je lepo što možemo da pogledmo njena umetnička dela i njen veoma specifičan način izražavanja, a ovo je prilika i da naši Kikinđani vide onaj vrhunac tehničkog dostignuća u digitalnim medijima. Ona je izdala veliki broj radova i u svetu je veoma cenjena i priznata. Ovim događajima izgleda da se stvarno pandemija koja je zadesila ceo svet, pa i našu Kikindu polako približava kraju, a mi počinjemo sa raznim kulturnim manifestacijama pa tako i sa ovom izložbom. Zahvaljujem Galeriji Terra koja je omogućila Kikinđanima da vide dela svetski priznate umetnice” – u izjavi na otvaranju izložbe rekao je gradinačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Milena Popov Nena doktorat iz teorije umetnosti i medija stekla je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a master i osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Letnju akademiju je završila na Amsterdamskom univerzitetu u Holandiji, a feldenkrajs master klas na akademiji za Performativne studije na Novom bugarskom univerzitetu u Sofiji. Više o umetnici pročitajte na njenoj profilnoj stranici OVDE.

 

 

Milena Popov Nena
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra