• 15/05/2023

Olga Jevrić – “Kompozicija i struktura” , retrospektivna izložba

Ekskluzivna retrospektivna izložba “Olga Jevrić – Kompozicija i struktura” otvorena je  15. maja u Salonu Muzeja Terra u Kikindi povodom značajnog jubileja: stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, akademika i legatora. Ovom izložbom gradu Kikindi i svim okolnim mestima kao i našoj ustanovi kulture ukazala se ogromna čast i privilegija da se opus Olge Jevrić približi i prikaže široj javnosti. Izložba je bila deo programa “19. EVROPSKA NOĆ MUZEJA”.

U toku prošle godine (2022) kada smo kao ustanova podržali realizaciju ove izložbe na način što smo pozajmili dela  Olge Jevrić iz naše kolekcije Terra otvorila nam se mogućnost da Kikinda bude jedan od samo 4 grada koji će imati tu privilegiju da ugoste ovu izložbu van Beograda.

Eminentna umetnica bila učesnica Simpozijuma Terra, 1991. godine i da je tom prilikom kolekciji Terra ostavila dva monumentalna rada u terakoti, od kojih se jedan nalazi u okviru stalne postavke Muzeja Terra, kao i četiri rada manjeg i srednjeg formata.

Autori i kustosi izložbe su Žaklina Marković i Dejan Vučetić, u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Kuće legata, a izložba je premijerno predstavljena u Galeriji SANU prošle godine (18. oktobar – 11. decembar 2022).

Olga Jevrić je rođena u Beogradu gde je završila odsek za klavir Muzičke akademije 1946. godine, a zatim i vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti 1948. godine. Izlaže na XXIX Bijenalu u Veneciji 1958. godine, kada njeno delo biva prepoznato i istaknuto od strane značajnih evropskih likovnih kritičara. Izabrana za dopisnog člana SANU 1974. godine, 1983. postaje prva i jedina žena vajar redovni član SANU. Aktivna u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti, ona postaje predsednik Odbora za Rečnik pojmova iz oblasti
likovnih umetnosti i učestvuje u pripremi Likovne enciklopedije Leksikografskog zavoda Jugoslavije i Male enciklopedije Prosvete kao član redakcije.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju. Zbirka koju je umetnica zaveštala Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dobila je 2015. godine status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, dok brojna inostrana izlaganja i uvrštenje njenih skulptura u značajne svetske umetničke kolekcije, poput kolekcije Muzeja Izraela u Jerusalimu, Nacionalne galerije u Berlinu i Tejt Modern (Tate Modern) u Londonu, potvrđuju da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

Publici su ovom putujućom izložbom predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu u pažljivo selektovanom obimu, uz jedan rad iz kolekcije Muzeja Terra. Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva Olge Jevrić predstavljeno je delima, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove – od Predloga za spomenike (1951–1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna
preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.

Tokom trajanja izložbe prikazivani su dokumentarni filmovi: Skulptura u svetu predmeta i pejzaža – Olga Jevrić (scenario akademik Ljubomir Simović, Marko Karadžić, režija Marko Karadžić) u produkciji Radio Televizije Srbije, Misli i sećanja u produkciji Kuće legata i Prostor i vreme u produkciji tadašnje RTV Beograd, uz digitalnu prezentaciju umetničkih fotografija koje je Olga Jevrić stvarala dugi niz godina i rotaciju skulptura malog formata iz Legata Olge Jevrić u SANU.

Izložba, u okviru koje je predstavljeno oko 40 radova nastalih u periodu od 1948. do 2001, pored odavanja priznanja delu Olge Jevrić i njegovom neospornom značaju u okviru srpske, tadašnje jugoslovenske, ali i evropske umetničke scene druge polovine 20. veka, ima
za cilj i upoznavanje mlađe generacije sa opusom naše istaknute autorke. Sa druge strane, starija publika će imati priliku da se ponovo susretne sa prepoznatljivim apstraktnim formama koje su je uvrstile u red najznačajnijih skulptorki 20. veka.

Katalog izložbe prelistajte ovde:

Nakon izložbe u Muzeju Terra, kome je prethodilo izlaganje u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, izložba će biti predstavljena publici u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Kikinda.

Ujedno ovaj značajan događaj doprinosi promociji kulturnog potencijala grada Kikinde kroz negovanje i podizanje svesti javnosti o zajedničkom kulturnom nasleđu.

Izložba je otvorena do 31. maja.

Foto: Igor Grandić (Terra)
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra