• 30/09/2022

Projekat “Tragovi vremena” Sanje Radusin Smiljanić u okviru 5. Kaleidoskopa kulture

Projekat pod nazivom Tragovi vremena zamišljen je kao deo savremene prakse i edukacije, gde se kroz interaktivni rad širi broj publike upoznao sa stvaralaštvom u glini (terakoti) ali i institucijama koje već dugi niz godina rade na afirmaciji ovog materijala u likovnom stvaralaštvu – CLPU Terra Kikinda i Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Ovaj projekat doprineo je sveobuhvatnom saznanju o važnosti gline kao dominantnom i važnom materijalu u Vojvodini, ali i upoznavanju publike sa procesima stvaranja umetničkog dela.

Realizacija projekta odvijala se u dva dela:

Prvi deo projekta (01.09.2022.) u nedelji otvaranja petog Kaleidoskopa kulture u Kreativnom Distriktu, bio je realizovan kao kreativni čin gde su posetioci zajedno kreirali reljef u glini. Kroz interakciju sa glinom ostavljali su svoj trag prsta, šake, stopala…

Drugi deo projekta (26.09.2022.) realizovao se u Kulturnoj stanici Barka gde je rad u terakoti bio predstavljen izložbom Tragovi vremena. U ovom radu trajno su sačuvani otisci posetilaca, a cela izložba propraćena je fotografijama koje su zabeležile taj proces nastajanja.

U nastavku programa organizovana je tribina “Razgovori o glini” sa sagovornicima:

Rankom Dragićem – docent na katedri za vajarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu
Slađanom Velendečić – muzejski pedagog u Muzeju Vojvodine
Igorom Smiljanićem – dr umetnosti, viši stručni saradnik na katedri za vajarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu
Vericom Nemet – istoričarka umetnosti i kustoskinja muzeja Terra u Kikindi
Sanjom Radusin Smiljanić – vajarka, master likovni umetnik

Teme o kojima se razgovaralo su:
-Glina kao materijal i njene mogućnosti
-Važnost gline u edukaciji (od ranog detinjstva do studentskih dana – kroz institucije muzeološke prakse, akademske studije -osnovne, master, doktorske i specijalističke studije skulptura u terakoti,
-Terakota na savremenoj umetničkoj sceni
-Iskustva u radu sa glinom
Ovaj projekat je finansiran kroz konkurs Umetnici. Sad! koji je pokrenula Fondacija Novi Sad-Evropska prestonica kulture, a realizovala se u okviru petog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Autorka projekta Sanja Radusin Smiljanić.

Foto: Vojin Ivkov, Rastko Zekić i Miroslav Vujović




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra